Kontakt oss
RSS Feed

Alliance for Education: landsdekkende IT-infrastruktur for alle skoler

Tenk deg et land der alle utdanningsrelaterte IT-systemer kan kommunisere effektivt med hverandre. Hvis en elev bytter skole, blir alle opplysninger om eleven og elektroniske arbeider tilgjengelige på den nye skolen. Og hvis en lærer skifter jobb, får han/hun fortsatt tilgang til sine ressurser og arbeider. Det er dette Alliance for Education nå prøver å oppnå i Tyskland – og kanskje også i hele Europa på sikt.

Alliance for Education er en tverrfaglig gruppe etablert av verdensledende IT-selskaper – blant annet Intel, Microsoft og itslearning – samt tyske delstater og en rekke leverandører av digitalt innhold.

Siden alliansen ble etablert i januar 2012, har målet vært enkelt, men ambisiøst: å utforme én enkelt IT-arkitektur som gjør at alle utdanningsinstitusjoner i Tyskland kan dele data og ressurser med hverandre – og på den måten gi alle de 11 millioner elevene og 900 000 lærerne i Tyskland bedre undervisning.

IT for læringens skyld

– Som i de fleste andre land er utdanningsrelatert IT i Tyskland litt uberegnelig for tiden, forklarer Christian Grune i itslearning Tyskland, en av grunnleggerne av Alliance for Education. – Den enkelte organisasjon eller delstat har sin egen infrastruktur. Mange av dem er gode, men de er ikke integrert. Som et resultat av dette, kan ikke dataene overføres dersom en elev for eksempel bytter skole. Mye viktig informasjon går tapt. Da blir det også veldig vanskelig å dele ressurser mellom skoler eller læresteder for høyere utdanning.

Åpne standarder er nøkkelen

Alliansen jobber nå for å endre på dette. Idéen er å skape en fullstendig plan for all utdanningsrelatert IT i Tyskland, noe som betyr at en hvilken som helst organisasjon, uansett hvilke systemer eller leverandører de bruker, til enhver tid kan dele informasjon med andre. Dette innebærer å bruke åpne standarder.

– Åpne standarder er nøkkelen, sier Christian. – Målet er å sikre at alle systemer kan dele data med andre systemer. På denne måten spiller det ingen rolle hvilke administrasjonssystemer eller læringsplattformer man bruker – de er alltid i stand til å utveksle data.

Opp i skyene

For å kunne oppnå dette, vil alliansen benytte en skybasert arkitektur. Skysystemene er nettbaserte, så IT-teknikerne trenger ikke å installere eller oppdatere programvare på lokale maskiner. Systemleverandøren sikrer at systemet drives problemfritt, sikrer dataene og kan enkelt legge ut oppdateringer i takt med endringer i arkitekturen.

– Skybaserte systemer reduserer installasjons- og driftskostnadene for organisasjonene, sier Christian. – Men de gjør det også mye enklere å skape en enhetlig arkitektur. Siden så godt som alle kan integrere systemet i en skybasert struktur, kan vi skape en helt åpen arkitektur som alle bedrifter eller innholdsleverandører kan jobbe mot.

Enklere beslutningsprosess for IKT-teknikere

Dette gjør det også enklere for IKT-teknikerne når de skal velge systemer og utforme en IT-infrastruktur for deres organisasjon – noe som kan være et vanskelig og tidkrevende arbeid.

Christian forklarer:
– Vi ønsker å få på plass et rammeverk som alle organisasjoner kan følge. Rammeverket vil omfatte alle systemene organisasjonen trenger – fra systemer for informasjonshåndtering for elevdata til pedagogiske læringsplattformer og systemer for innholdsdistribusjon. Det vil gjøre det mye enklere for en IT-tekniker å velge IT-systemer.

Bygging av fremtiden i Tyskland og Europa

Alliance for Education håper å lage sine første løsninger etter sommeren og prøve dem ut i høst. Hvis prosjektet viser seg å lykkes i Tyskland, håper alliansen å utvide prosjektet. Håpet er å skape én enkelt IT-infrastruktur for all utdanning i Europa.

For Christian er det spennende og utfordrende tider. – Dette er et svært prosjekt, og mange bedrifter og organisasjoner har forskjellige fokus og behov, sier han. – Men vi satser på å samarbeide om ett felles mål: Å forbedre utdanningssystemet i Tyskland – og kanskje over hele Europa – gjennom IT.

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Kurs Videogalleri Kontakt oss