Brukbarhetstesting – nøkkelen til suksess

Da Arcada University of Applied Sciences startet jakten på en ny læringsplattform, hadde de ett viktig spørsmål: Ville lærerne bruke den? Universitetet kjørte brukertester på fire store plattformer – og itslearning bestod med glans.

«Vi visste av erfaring at hvis vi valgte en læringsplattform som var upraktisk å bruke for lærere, så ville de aldri benytte seg av den – og dermed heller ikke studentene», forklarer Filip Levälahti, e-læringskoordinator ved Arcada University of Applied Sciences. «Derfor måtte vi først og fremst lage den brukervennlig.»


«Hadde vi ikke valgt itslearning, ville jeg helt sikkert ha jobbet mye mer med å hjelpe og lære opp lærere. Med itslearning kan jeg ha fokus på å støtte god pedagogisk praksis fremfor tekniske aspekter

Filip Levälahti, e-læringskoordinator, Arcada Universitet

Utfordringen for Filips team var at nesten alle læringsplattformer hevder å være brukervennlige, så han måtte vurdere plattformene i virkelige scenarier. Løsningen var å kjøre nøye utformede brukertester på fire store læringsplattformer – inkludert itslearning – med både lærere og studenter.

Testgruppene utførte en rekke oppgaver – fra å laste opp en fil til å sette opp et kurs – på hver av de fire plattformene. Filip brukte dessuten øyestyringsteknologi til å analysere hvor mye hver enkelt søkte rundt på skjermen. Jo mindre øyebevegelse, desto mer brukervennlig er plattformen. «Vi kunne se at itslearning var mye enklere å bruke enn de andre plattformene», forklarer han. «Det tok mye kortere tid å utføre oppgavene, noe som indikerer at plattformen er veldig intuitiv.»

Testen var vellykket. Arcada startet med itslearning i august 2011, og antall personer som brukte plattformen steg kraftig sammenlignet med universitetets forrige plattform. I dag er nesten samtlige ansatte og studenter faste brukere av itslearning, og rundt en tredjedel logger på hver dag.


Et overblikk

  • Universitet kjørte tester på 4 store plattformer
  • itslearning var klart best når det gjaldt brukbarhet
  • 1/3 av de ansatte og studentene logger på itslearning hver dag

Fakta

Kunde: Arcada University of Applied Sciences
Sektor: Høyere utdanning
Land: Finland
Antall brukere: 2,700
Implementert itslearning: 2011

Om Arcada University of Applied

Sciences Ligger i Helsinki i Finland, og Arcada University of Applied Sciences har 2 700 studenter og 170 ansatte. Tilbyr 16 studier som gir bachelorgrad og seks studier som gir master-grad. Studieretningene omfatter bl.a. idrett, helse- og sosialfag, administrasjon og ledelse, media, kultur og teknologi.

Lysten på mer?

Se flere historier fra høyskoler og universiteter som bruker itslearning, eller få en oversikt over alle våre brukerhistorier

Kurs Videogalleri Kontakt oss