Kontakt oss
RSS Feed

Den nye lærergenerasjonen bruker lyd og video

Hvordan kan lyd og video kan kombineres med itslearning – og på hvilke måter kan både lærere og elever dra nytte av multimediainnhold i undervisningen? Alexander Aak Eide er lærer ved Skranevatnet skole i Bergen, og på itslearnings brukerkonferanse viste han lærerkollegene gode eksempler på nettopp dette.

 Alexander Aak Eide på scenen under itslearnings brukerkonferanse 2011.

– I itslearning er det faktisk like enkelt å sette inn lyd og video som å skrive tekst. Selv bruker jeg ofte lyd- og videoopptak i oppgaver og forklaringssekvenser, forteller Alexander.

Men hva må til for å komme i gang med lyd og video i itslearning? Ifølge bergenslæreren trenger du to ting: en mikrofon og et webkamera. Når mikrofonen og kameraet er koblet til datamaskinen gjøres selve opptakene direkte fra itslearnings teksteditor.

Spar tid på klasseromsfremføringer

Han bruker blant annet lyd- og video til å gi elevene tilbakemeldinger når han retter prøver. En stor fordel er at elevene kan spille av tilbakemeldingene flere ganger. Ifølge Alexander finnes det mange fordeler med å integrere lyd og video i undervisningen – og mulighetene er uante.

– Har for eksempel hele klassen utbytte av å høre på alle andres fremføringer? spør han retorisk.

– Dersom du bytter ut muntlige fremføringer med lyd- eller videoopptak sparer du tid. Elever med sceneskrekk kan også dra nytte av denne metoden for å venne seg til å presentere muntlig stoff. Men en skal selvsagt ikke kutte muntlige fremføringer helt ut, siden dette også gir verdifull trening.

Gjør naturfagforsøk hjemme

Hvordan bruke lyd- og video i itslearning?

For å ta opp lyd eller video fra editoren, klikk på Sett inn-knappen og deretter Nytt lydopptak eller Nytt videoopptak. Les mer i hjelpen.

I editoren kan du også sette inn videoer andre har laget. Klikk på Sett inn >> Web 2.0-innhold. Les mer i hjelpen.

Et annet eksempel er å la elevene gjøre enkle naturfagforsøk på kjøkkenbenken hjemme, og dokumentere det ved hjelp av webkamera. Alexander ba sine elever fylle to glass med vann og sette telys i dem og tenne på. Hva skjer dersom det ble helt litt bakepulver i det ene glasset? Svaret var at vannet begynte å bruse, det oppsto karbondioksid som fortrengte oksygenet og flammen slukket. De unge forskerne kunne dermed bevise at karbondioksid er tyngre enn oksygen. Dette forsøket filmet elevene hjemme og leverte inn via itslearning – en hjemmelekse elvene syntes var både morsom og engasjerende.

Visualisering i klasserommet

Alexander har også brukt video i klasserommet for å få frem nyansene i fagstoffet. Dersom en skal vise noe som er fiklete og vanskelig å se, for eksempel et voltmeter i en naturfagstime, kan læreren filme det med webkamera og vise det på storskjerm slik at elevene får med seg alle detaljene.

Han har også latt elevene prøve seg som værpresentatører: Elevene fikk utdelt en PowerPoint-fil med et kart, og leste deretter inn en værmelding på engelsk som de tok opp via videoopptakeren. Kartet var plassert i bakgrunnen – akkurat som på TV. Det kan selvsagt også benyttes vanlige kart – eller kart på smartboard.

Bruk det andre har laget

– Du trenger ikke filme alt selv – mange lærere kan spare tid på å bruke det andre har laget tidligere. En del entusiastiske lærere deler stoff på for eksempel YouTube, forteller Alexander.

Han trekker frem YouTube-brukeren Robbinor som et eksempel. Robbinor legger ut matematikkrelaterte videosnutter, som på en pedagogisk måte forklarer seeren hvordan regnestykkene løses. Dette kan også være en god hjelp til foreldre skal hjelpe barna med leksene.

YouTube-videoene settes inn i itslearning ved hjelp av web 2.0-verktøyet i teksteditoren. Her kan du også legge inn videoer fra andre kilder, for eksempel NRK Skole.

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Kurs Videogalleri Kontakt oss